Kulturális Szemle
Kulturális Szemle a Nemzeti Művelődési Intézet Interdiszciplináris online folyóirata

Juhász Erika – Izer Boglárka: Nevelés- és kultúrakutatás európai szinten Budapesten


2015-12-21

Juhász Erika – Izer Boglárka: Nevelés- és kultúrakutatás európai szinten Budapesten

Budapesten került sor 2015. szeptember 7. és 11. között a „European Conference on Educational Research (ECER)” (Oktatáskutatás Európai Konferenciája) nemzetközileg elismert, magas színvonalú, tudományos konferenciára, amelyet a „European Educational Research Association (EERA)” (Európai Oktatáskutatók Szövetsége), európai nevelés- és oktatáskutató szervezet minden évben más országban rendez meg. Az idei konferencia keretében zajlott egyben a „World Educational Research Association (WERA)” (Világ Oktatáskutatóinak Szövetsége) éves tematikus ülése (Focal Meeting) is. A konferencia magyarországi szervezését együttműködésben a Magyar Nevelés- és Oktatáskutatók Egyesülete (Hungarian Educational Research Association (HERA)), a Debreceni Egyetem és a budapesti Corvinus Egyetem valósította meg Juhász Erika szervezőbizottsági elnök összefogásával. A konferencia témája "Education and Transition. Contributions from Educational Research", azaz „Oktatás és átmenet. Az oktatáskutatás hozzájárulásai”. A konferencia keretében szeptember 7-8. között a fiatal kutatóknak szóló „Emerging Researchers' Conference (ERC)” (Feltörekvő Kutatók Konferenciája) valósult meg, amelyen közel 400 fő vett részt, ezt követte szeptember 8-11. között a „European Conference on Educational Research”. A konferencia egészén 32 szakosztályi tematikához kapcsolódóan 4600 előadás hangzott el 2600 előadó által, akik nemcsak hagyományos konferencia előadások, hanem műhelymunkák (workshopok), poszterszekciók, interaktív poszterszekciók és videoposzterszekciók keretében mutathatták be kutatási témájukat, eredményeiket. A kisebb (40-60 fős) szekciók mellett plenáris formában kerekasztal beszélgetések és úgynevezett „Keynote” („Kulcstéma”) előadások is zajlottak a konferencián, amelyet olyan neves előadók tartottak, mint a Debreceni Egyetem emeritus professzora Prof. Dr. Kozma Tamás, vagy a Wisconsin – Madison Egyetem (Egyesült Államok) oktatáspolitikával foglalkozó doktora Dr. Michael W. Apple, akiknek az előadására több mint 500 ember volt kíváncsi.


Az ECER a Nemzeti Művelődési Intézet számára szakmailag kiemelten fontos rendezvény volt, mivel több szakosztályi témában is bemutatásra kerültek olyan előadások, poszterbemutatók, amelyek szorosabb vagy tágabb értelemben kapcsolódnak a kultúra, közösségi tanulás, művészetek témaköréhez. Így a konferencia lehetőséget nyújtott arra is, hogy kulturális témában kutató szakemberek kapcsolatot teremtsenek, újabb kutatási témákat, ötleteket vitassanak meg, közös kutatásokat kezdeményezzenek. (Néhány kulturális kutatási téma: Hal Lawson (The University at Albany, The State University of New York) – Dolf Van Veen (Netherlands Centre on Education and Youth Care) – Alan Dyson (The University of Manchester): Developing Extended, Multi-service, and Community Schools: International Exemplars for Practice, Policy, and Research; Samúel Lefever (University of Iceland) – Hanna Ragnarsdóttir (University of Iceland) – Susan Rafik Hama (University of Iceland) – Renata Emilsson Peskova (University of Iceland): Students’ Strengths, Learning Spaces And Culturally Responsive School Practices; Britt Oda Fosse (University of Oslo): How Cultural Tools and Sociocultural Context Prevent Student Teachers In Developing New Conceptions About Adapted Teaching; Erika Juhász (University of Debrecen): Non-formal and Informal Dimensions of Adult’s Cultural Learning in Hungary; Anke Wischmann (Leuphana University): Community Education in Germany – an instrument for increased (educational) equality?.)

A konferencián összesen 2753 regisztrált résztvevő és további 24 könyv- és oktatáskutatási kiállító volt jelen, akiknek a regisztrálását, tájékoztatását, a konferencia teljeskörű lebonyolítását 16 fő szervező és 71 önkéntes segítette, akik közül 20 főt a Nemzeti Művelődési Intézet delegált az Intézet és partnerszervezetei munkatársai közül. A Nemzeti Művelődési Intézet önkénteseinek toborzásában az Országos Önkéntes Szakmai Központ segítette a szervezőket Sipos Andrea központvezető és munkatársai közreműködésével. A szakmai programok koordinálása mellett a szervezők és önkéntesek látták el a társas estek lebonyolítását is, amelyek között a hétfői este az A38-as partyhajó volt a fiatal kutatók kikapcsolódásának terepe. Kedden a nyitó fogadás a Bálna Kulturális Központban zajlott kötetlen beszélgetés és operadallamok kíséretében. A szerdai (EERA és WERA) vezetőségi zártkörű fogadásoknak a Gellért Hotel, majd a konferenciát záró fogadásnak a Magyar Nemzeti Múzeum adott helyet. Itt néptánc bemutató és táncház zárta a programsorozatot, amely a Berény Néptáncegyüttes közreműködésével valósult meg. A táncprodukció szervezésében Dombi Ildikó, a Nemzeti Művelődési Intézet Módszertani Főosztályának vezetője segítette a szervezőcsapatot.

2016-ban az ECER-t Dublinban rendezik meg a University College Dublin közreműködésével, amelyet a 2015-ös budapesti ECER záróünnepségén Dr. Theo Wubbels, az EERA vezető elnöke hivatalosan is bejelentett.

 

A Nemzeti Művelődési Intézet által delegált szervezők és önkéntesek:

 • Babosné Eszes Dóra
 • Balogh Judit Anikó
 • Bán Edit
 • Deák Orsolya
 • Dudás Katalin
 • Furulyás Katalin
 • Holemontné Nagy Erzsébet
 • Hornyák-Pálmai Éva
 • Izer Boglárka Noémi
 • Józsa Márta
 • Juhász-Nagy Ibolya
 • Kígyósi Imre
 • Máté Krisztina
 • Novák Erzsébet
 • Pálinkási Réka
 • Rimaszéki Rita
 • Sánta Zoltán Endre
 • Scher Noémi
 • Szabó Pál
 • Varga-Sipos Andrea