Kulturális Szemle
Kulturális Szemle a Nemzeti Művelődési Intézet Interdiszciplináris online folyóirata

Deák Orsolya: Kultúra és közművelődés a 2019. évi HuCER konferencián Egerben


2019-06-29

Deák Orsolya: Kultúra és közművelődés a 2019. évi HuCER konferencián Egerben

2019. május 23 és 24. között zajlott Egerben a Magyar Nevelés- és Oktatáskutatók Egyesülete (Hungarian Educational Research Association – HERA) főszervezésében a 2019. évi HuCER (Hungarian Conference on Educational Research) konferencia. Az eseménynek az Eszterházy Károly Egyetem adott otthont. A rendezvény címe és ezzel együtt fő témája a „Prevenció, intervenció és kompenzáció. Korszerű neveléstudományi módszerekkel a korai iskolaelhagyás ellen” volt. A kultúra és közművelődés témakörét a neveléstudományi témák között szép számmal megtalálhatjuk, a HERA szervezetén belül külön tudományos szakosztály, a Felnőttkori és közösségi tanulás szakosztály pedig kiemelten is foglalkozik ezzel, így örömmel adunk hírt a konferenciáról. A konferencia szervezői a Magyar Nevelés- és Oktatáskutatók Egyesülete (Hungarian Educational Research Association – HERA), az Eszterházy Károly Egyetem és a Nemzeti Művelődési Intézet voltak. Az esemény megvalósulását a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület (Debrecen) és a Nullpont Kulturális Egyesület (Debrecen) támogatta.


A konferencia első napja a HERA Közgyűlés megtartásával vette kezdetét. A közgyűlést Kozma Tamás, HERA elnök, valamint Juhász Erika és Tóth Péter, HERA alelnökök vezették.

Ezután a szendvicsebédet követően megkezdődtek az első szekcióülések az egyetem különböző termeiben. Az első megvalósult szekciókat plenáris ülés követte, aminek keretében Juhász Erika, HERA alelnök levezetése mellett elsőként Pukánszky Béla az Eszterházy Károly Egyetem Neveléstudományi Doktori Iskola vezetője, Báthory díjas kutató szólalt fel. Angol nyelven Prof. dr. Joe O’Hara, az Európai Oktatáskutatók Szövetségének elnöke (European Educational Research Association (EERA) elnök, Dublin City University) tartott előadást, amelynek címe Rethinking the role of educational research in a changing Europe volt. Őt követte Kozma Tamás (HERA elnök) előadása, aki köszöntötte a Báthory-díjasokat, majd kiosztásra került a 2019. évi Báthory-díj. Tóth Péter, a HERA alelnöke a Publikációs díjról beszélt, majd a 2019. évi publikációs díjak kiosztása is lezajlott.

Az ünnepélyes megnyitót követően két egymást követő blokkban zajlott a szekciók munkája. A szekciók keretében elhangzottak olyan kulturális és közművelődési vonatkozású előadások, mint Drabancz Mihály Róbert Történelmi film és a kulturális tanulás metszéspontjai a művész mozik tükrében című, vagy Sárosi Tünde Önkéntességre nevelés a közművelődésben: Az Iskolai Közösségi Szolgálat, mint eszköz című előadásai.

Az estét társas vacsora és kulturális program zárta, amit az Eszterházy Károly Egyetem Ének-zene Tanszakának Kórusa színesített.

A konferencia második, pénteki napján folytatódtak a szekcióülések az egyetem különböző termeiben, majd 11:00 órától plenáris ülés vette kezdetét az egyetem dísztermében. A plenáris ülést a HERA másik alelnöke, Tóth Péter vezette. Plenáris előadást tartott Hunyady György (ELTE PPK, professor emeritus) Milyen kutatási feladatokat kínál a nevelés a szociálpszichológiának? címmel videóelőadás formájában. Juhász Erika és Endrődy Orsolya bemutatták a 2018. évi HERA Évkönyvet, mint a kötet főszerkesztői. Kozma Tamás, a HERA elnöke a HERA-ért díjról beszélt, majd megvalósult a 2019. évi HERA-ért díj kiosztása. Ezt követően a plenáris poszterszekció felvezetésére került sor Lükő István által (PTE, egyetemi magántanár). A felvezető előadást követően a résztvevőknek lehetősége nyílt a poszterszekció megtekintésére. Az ebédet követően folytatódtak a szekcióülések az egyetem különböző termeiben, a HERA tagjai pedig megtartották vezetőségi ülésüket. A konferenciát plenáris zárszó zárta le az egyeteme dísztermében, amelynek levezető elnöke Kozma Tamás (HERA, elnök) volt, és ami keretében sor került a Best Poster díjak kiosztására. A díjakat Mrázik Júlia (HERA nemzetközi koordinátor) adta át.

A második nap során zajló szekcióülések keretében is találkozhattak a résztvevők a kultúra, közművelődés és közösségek témakörének különböző területeivel, például Széman E. Rózsa: Hol teremnek a hősök? Az EMKE által koordinált Hétköznapi Hőseink projekt eddigi tanulságai című előadása keretében. De a konferencia közönsége meghallgathatta Kenyeres Attila Zoltán Tudományos és általános ismeretszerzési források és azok megbízhatósága a kulturális közfoglalkoztatottak körében címmel, Csatlósné Komáromi Katalin és Juhász Erika: Kultúra és közösség – a kultúra közösségépítő szerepe címmel, Oszlánczi Tímea A közművelődés szakmai tartalmának jogi meghatározási keretei az ágazati törvények szintjén, vagy Gulyás Klára Roma értelmiségi szereplehetőségek. Kultúra- koncepciók és szerepértelmezések összefüggései miskolci roma értelmiségiek körében címmel tartott előadását is.

 

A konferencia megvalósítását támogatta a Művelődő közösségek Észak-Magyarországon című, EFOP-3.7.3-16-2017-00148 projekt. Bővebb információk a konferenciáról és az előadások elérhetőek a HERA Egyesület honlapján: http://hera.org.hu/