Kulturális Szemle
Kulturális Szemle a Nemzeti Művelődési Intézet Interdiszciplináris online folyóirata

A Kulturális Szemle bemutatása a Debreceni Egyetemen


2014-11-10

A Kulturális Szemle bemutatása a Debreceni Egyetemen

A kulturális területen dolgozó szakemberek számára szervezett fórumot a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományok Kara Neveléstudományok Intézete Andragógia Tanszéke az Emberi Erőforrások Minisztériumával, a Nemzeti Művelődési Intézettel, valamint a KultúrÁsz Közhasznú Egyesülettel közösen. Az október 29-én megrendezett eseményen több mint félszáz szakember jelent meg a régió minden tájáról. A rendezvény „A művelődés hete – a tanulás ünnepe” országos programsorozat részeként jött létre. A fórumon részt vett Eszenyi Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási tanácsadója, aki ismertette, milyen pályázati lehetőségek lesznek a kulturális szervezetek részére a 2014 és 2020 közötti EU-s költségvetési ciklusban. Az időszak legfontosabb feladata a partneri kapcsolatok erősítése lesz.

Ennek jegyében a fórumon szó esett arról a partnerségi megállapodásról is, amelyet a debreceni önkormányzat, valamint a civil szervezetek és a kulturális szektor több szereplője kötött egy most lezárult Államreform Operatív Program projekt keretében. Ebben Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület és a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete vett részt.

Az esemény zárásaként kerekasztal beszélgetést tartottak a régió meghatározó kulturális szervezetei vezetőinek részvételével a szektort érintő aktuális kérdésekről és kihívásokról. A beszélgetést levezető Dr. Juhász Erika, a Debreceni Egyetem Andragógia Tanszék vezetője, a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület elnöke elmondta: meg kell teremteni a kulturális szervezeteknek a lehetőséget arra, hogy együttműködhessenek, és közösen indítsanak olyan projekteket, amelyekre EU-s támogatást tudnak elnyerni 2014 és 2020 között.

KSZ kozonseg 

Az Andragógia Tanszék vezetője a fórumon bemutatta a Nemzeti Művelődési Intézet gondozásában idén indult Kulturális Szemle online tudományos folyóiratot is, amelynek egyik legfontosabb célja, hogy közzétegye a kulturális területen elért tudományos eredményeket a Kárpát-medence területén. A folyóirat elérhető a kultszemle.nmi.hu oldalon.