Kulturális Szemle
Kulturális Szemle a Nemzeti Művelődési Intézet Interdiszciplináris online folyóirata

Konferencián ünnepeltük a Kulturális Szemle 10 éves évfordulóját


2023-11-13

Konferencián ünnepeltük a Kulturális Szemle 10 éves évfordulóját
2023.11.08-án lakiteleken valósult meg a Nemzeti Művelődés XVIII. stratégiai konferenciája, Állandó értékek - új nézőpont címmel. Az egész napos program délelőttjén a konferencia megnyitása után sor került a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai díjainak átadására. A díjak átadását követően plenáris előadásokkal folytatódott a program.

Az első plenáris előadás során a Kulturális Szemle folyóirat elmúlt 10 évét foglalta össze Dr. Juhász Erika, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmafejlesztési igazgatója és a lap főszerkesztője. Az előadásban szó volt a folyóirat múltjáról, jelenéről és a jövőbeli irányokról is, valamint arról, miért is fontos, hogy legyen a közművelődési szakmának tudományos folyóirata. Az előadás egészen a lap alapításától kezdődően mutatta be, hogyan fejlődött a Kulturális Szemle és milyen meghatározó eredményeket ért el az elmúlt 10 évben. A résztvevők nem csak a folyóirat eddigi munkásságát ismerhették meg, hanem a következő időszak célkitűzéseibe is bepillanthattak. Az előadás részeként bemutatásra került az évforduló tiszteletére kiadott kötet, ami az A művelődéskutatás 10 éve címet viseli és a folyóirat közel háromszáz korábban megjelent cikkéből összeállított válogatás.

Az ebédet követően a program műhelymunkák keretében folytatódott az Intézet székházában, az érdeklődők 4 különböző témát körüljáró műhely közül választhattak. Ezek egyike a Kulturális Szemle 10 éve címet viselte, és Dr. Juhász Erika szakmafejlesztési igazgató vezetésével a folyóirat szerzői tartottak előadásokat és vitatták meg a tudományos eredményeket, valamint a lap terveit a jövőre nézve.

A résztvevő szakemberek, felsőoktatási munkatársak és érdeklődők elsőként Dr. Farkas Julianna és Dr. Benkei-Kovács Balázs (Budapesti Gazdasági Egyetem) Kulturális örökség és tudományos ismeretterjesztés a XIX. században – a Liebig kártyák tükrében című előadását hallgathatták meg és megismerkedhettek a Liebig kártyákkal és azok kultúrtörténeti jelentőségével.

Őket követte a Szegedi Tudományegyetemről Dr. Bozsó Renáta és Dr. Hevesi Tímea előadása Kulturális kutat ásunk - Oktatási és művelődési kutatások a Kulturális Szemlén innen és túl címmel, aminek keretében az egyetem, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Kulturális Szemle közötti kapcsolatot, együttműködést is jobban megismerhették a résztvevők. Ezen túl az egyetem kutatási tevékenységébe, kutatási fókuszaiba engedtek betekintést.

     

A műhelymunka zárásaként Dr. Juhász Erika előadásában a Nemzeti Művelődési Intézet kutatási tevékenységét foglalta össze az elmúlt 10 év vonatkozásában. 10 év már nyújt egy olyan időtávlatot, amire érdemes visszatekinteni és összegezni az elért eredményeket, tapasztalatokat. Ez az összefoglalás azon túl, hogy bemutatja az eddigi munkát és eredményeket, segíthet kijelölni a tendenciákat és a jövőbeli kutatási irányokat is.

A Kulturális Szemle folyóirat pedig továbbra is várja mindazon felsőoktatási és terepen dolgozó szakemberek, kutatók, hallgatók írásait, akik szeretnék publikálni a kutatási eredményeiket.


Írjuk és szerkesszük együtt, még legalább újabb 10 évig!